O domenama:: općenito o internet domenama


Internet domena je jedinstveni naziv kojim se identificira određeni website i ostali povezani internet servisi poput email-a ili FTP-a.

Sam internet te računala koja su njegov dio mogli bi bez poteškoća koristiti samo IP adrese za međusobnu identifikaciju i komunikaciju što i čine.

Ali one su korisnicima interneta teško pamtljivi nizovi brojeva bez razumljivog reda i razumljive klasifikacije.

Stoga postoje domene koje su korisnicima razumljive i lako pamtljive riječi.

Svaka se domena sastoji od dva dijela odijeljena točkom :

  • naziva domene
  • nastavka

Dok su nazivi riječi koje korisnici sami odabiru, nastavci su unaprijed definirani i klasificirani ovisno o namjeni ili državi iz koje potječu. Zbog te svoje osobine da klasificiraju domenu unutar određene djelatnosti ili države, nastavci su ujedno i tipovi domena. U najširem smislu tako razlikujemo :

  • nacionalne domene
  • generičke domene

Nacionalna domena je jedinstveni nastavak uz naziv domene kojim se označava pripadnost vlasnika domene prostoru određene države, a izvedena je kao kratica naziva države kojoj pripada. Tako je hrvatska nacionalna domena .HR, slovenska .SI, talijanska .IT ...

Države imaju veoma različita pravila i kriterije oko toga tko smije zakupiti njihovu domenu i koliku slobodu zakupac domene ima u odabiru naziva. Od domena pojedinih država koje su praktički na slobodnom tržištu i koje svatko može registrirati, preko nacionalnih domena za koje morate imati stalnu adresu u toj državi, do domena za koje morate dokazati da ste državljanin te države.


.HR domene

.HR je nacionalna domena Republike Hrvatske namijenjena domicilnim pravnim i fizičkim licima.

Postoji više vrsta .HR domena :

  • .HR domene
  • .COM.HR domene
  • .FROM.HR / .IZ.HR / .NAME.HR domene

Ovisno o vrsti, ali i nekim drugim faktorima, možemo ih podijeliti i na :

  • besplatne domene
  • naplatne domene
.COM, .NET, .ORG ... generičke domene

Generičke domene ili skraćeno gTLD (generic Top Level Domain) najrasprostranjeniji su tip internet domena zamišljene da svojim nazivom obilježavaju djelatnost njihovog vlasnika.

Za razliku od nacionalnih domena potpuno su komercijalizirane i ne postavljaju kupcu nikakve zahtjeve osim da je tražena domena slobodna i da se plaća godišnji zakup.

Najčešći oblici su .COM, .NET i .ORG domene koje su ujedno i najduže na slobodnom tržištu, ali posljednjih godina stvoreni su i mnogi novi tipovi generičkih domena..EU domene

Posljednjih godina korisnici imaju mogućnost zakupa i domena koje imaju područni karakter. Takva domena je .EU koju mogu dobiti svi korisnici koji su stanovnici Europske unije. Ili npr. domena .ASIA koja je na raspolaganju svih stanovnicima Azije.